Het is momenteel een uitstekende tijd om buxus vervangers aan te planten. Bestel snel online!

Zoek
Klantbeoordeling 9.4
4.7/5

6 Buxus vervanger planten

Een bruine en kale buxushaag is verleden tijd dankzij onze buxus vervangers. De planten worden direct uit eigen kwekerij geleverd. Zo bent u verzekerd van het beste alternatief voor buxus en de laagste prijs.

Buxus vervangers

Uiterlijk

Uiterlijke gelijkenissen met buxus

Groeiwijze

Compacte, bossige groei

Groeisnelheid

20 - 30 cm per jaar

Vanaf

€0,88

Uiterlijk

Kleine, bolvormige blaadjes

Groeiwijze

Smalle, opgaande groei

Groeisnelheid

10 - 15 cm per jaar

Vanaf

€0,80

Uiterlijk

Kleine, bolvormige blaadjes

Groeiwijze

Smalle, opgaande groeivorm

Groeisnelheid

20 - 30 cm per jaar

Vanaf

€2,84

Uiterlijk

Donkergroene, spitsvormige blaadjes

Groeiwijze

Compacte, bossige groei

Groeisnelheid

20 - 30 cm per jaar

Vanaf

€0,90

Uiterlijk

Kleine, bolvormige blaadjes

Groeiwijze

Smalle, opgaande groeivorm

Groeisnelheid

20 - 35 cm per jaar

Vanaf

€1,65

Uiterlijk

Donkergroene, spitsvormige blaadjes

Groeiwijze

Compacte, bossige groei

Groeisnelheid

15 - 25 cm per jaar

Vanaf

€1,00

Buxus vervanger planten uit eigen kwekerij

Al meer dan 60 jaar is ons familiebedrijf bezig met het kweken van haagplanten, met een specialisatie in de buxus vervanger. Sommige van deze alternatieven hebben veel weg van de buxus, waardoor het net lijkt alsof u weer uw vertrouwde buxushaag heeft staan, maar dan resistent is tegen de buxusmot en -rups! Daarnaast zijn er ook buxus vervanger planten die meer een eigen, unieke uitstraling hebben. Deze zijn net als de buxus ideaal voor het creëren van een smalle, laag haag, zijn groenblijvend en winterhard en zeer onderhoudsvriendelijk. Bent u het beu om uw bruine, kaalgevreten buxushaag te blijven bestrijden tegen ongedierte? Met onze buxus vervanger haagplanten is dit niet meer nodig en staat er weer een schitterende, groene haag in uw tuin. Wat het beste alternatief voor buxus is, hangt vooral af van uw eigen wensen hierin. Wilt u een haag die het meeste lijkt op de buxus? Kies dan voor de Ilex crenata Green Hedge. Van een afstand is niet te zien dat dit een buxus vervanger is, dankzij de compacte groeivorm en dezelfde type blaadjes. Wilt u graag iets nieuws wat smaller en opgaand groeit? Kies dan voor de nieuwe Euonymus japonicus Green Spire. Alle vervangers voor buxus kweken wij met veel liefde voor het vak en worden met zorg verzonden, zodat u een mooie haag krijgt.
Buxus vervanger planten voor vervangen buxus

De beste kwaliteit buxus vervanger haag

Er zijn verschillende haagplanten die kunnen gebruikt worden als buxus vervanger. Zo is de Ilex crenata (ook wel Japanse hulst genoemd) een populair buxus alternatief. Met name de Green Hedge wordt vaak gekozen. Deze blijft het hele jaar door mooi groen en lijkt veel op de buxus. Met de sterke en gezonde Green Hedge heeft u echter geen last van buxusmot en buxusrups. U hoeft uw haag hierdoor niet meer te bestrijden én geniet gegarandeerd van een mooie, groene haag. Een ander buxus alternatief is de nieuwe Euonymus japonicus Green Spire. Dit sterke plantje is wintergroene en heeft een eigen, unieke uitstraling met zijn compacte, opgaande groeivorm en glimmende, stevige blaadjes.

De meest populaire Buxus vervangers zijn de volgende alternatieven:

 1. Japanse Kardinaalsmuts ‘Green Spire’ (Euonymus Japonicus)
  De Japanse Kardinaalsmuts is een groene en winterharde haagplant. De plant is te herkennen aan zijn opgaande groei en glimmende, licht gekartelde bladeren met een donkergroene kleur. De Japanse Kardinaalsmuts lijkt qua uiterlijke eigenschappen sterk op de Buxus en is ideaal om snel een compacte en dichte haag mee te vormen. Daarnaast heeft de plant weinig onderhoud en snoeiwerk nodig. Het grote voordeel van de Japanse Kardinaalsmuts is dat de plant niet vatbaar is voor de buxusmot.

 2. Japanse Hulst (Ilex Crenata)
  De Japanse Hulst staat ook wel bekend als het perfecte alternatief voor Buxus. De Japanse Hulst vertoont namelijk veel overeenkomsten met de Buxus. De haagplant lijkt met zijn kleine, afgeronde bladeren zelfs wel familie te zijn. De Japanse Hulst heeft echter één groot voordeel. De buxusmot (en ander ongedierte) vinden deze haagplant namelijk niet aantrekkelijk. U geniet hierdoor het hele jaar door van beschutting en een mooie haag. De Japanse Hulst is verkrijgbaar in drie soorten: de Ilex Crenata Green Hedge, Ilex Crenata Caroline Upright en Ilex Crenata Maximiwicziana. De Japanse Hulst behoudt het hele jaar door zijn groene kleur en krijgt in het voorjaar zwarte besjes. Deze besjes zijn zeer geliefd bij vogels en vlinders. De Japanse Hulst groeit niet zo snel en heeft hierdoor weinig onderhoud nodig. Een tot twee keer per jaar snoeien is voldoende. De Japanse Hulst groeit het beste op een ietwat vochtige, voedselrijke bodem. De haagplant houdt –in tegenstelling tot de Buxus- niet van kalk.
 3. Portugese Laurier (Prunus lusitanica Angustifolia)
  De Portugese Laurier haag is een groenblijvende heester die zeer geschikt is voor het creëren van volle hagen. De plant is makkelijk te onderhouden en overleeft op vrijwel elk stukje aarde. Ook qua locatie stelt de plant weinig eisen. Zo groeit de Portugese Laurier goed in de volle zon én in de schaduw. De heester wordt vaak gekozen als vervanger van de Buxus vanwege zijn winterharde eigenschappen en groene bladeren. Zo beschikt de Portugese Laurier over donkergroene, dikke bladeren die wat leerachtig lijken. De stevige bladeren zorgen er voor dat de plant goed bestand is tegen regen, kou en vorst. De Portugese Laurier groeit redelijk snel en kan eenvoudig in vorm gesnoeid worden. Creëer een elegante haag of plaats de heester als solitair..

 4. Taxus (Taxus Baccata)
  Voor mensen die geen zin hebben om regelmatig te moeten snoeien is de Taxus Baccata de ideale optie. De Venijnboom groeit vrij traag en heeft voldoende aan één tot twee snoeibeurten per jaar. De Venijnboom lijkt qua uiterlijk wellicht wat minder op de Buxus, maar biedt wel diverse voordelen. Zo is de plant makkelijk in vorm te snoeien en groeit hij goed op bijna elke ondergrond (mits deze niet te nat is). In het najaar krijgt de Venijnboom rode besjes. Hoewel de rode besjes niet giftig zijn, zijn andere onderdelen van de plant dit wel. Daarnaast heeft de Venijnboom ook zeer belangrijke eigenschappen. Zo bevat het snoeisel ‘’baccatine’, wat ook wel als basisgrondstof voor chemotherapie wordt gebruikt. Breng het snoeisel van de Venijnboom dus naar een plek waar deze ingezameld wordt. Zo helpt u om kanker te bestrijden.

 5. Haagliguster (Ligustrum Ovalifolium)
  De haagliguster is een snelgroeiende, semi-wintergroene haagplant die op bijna elke plek goed groeit. De haagplant is makkelijk in onderhoud en zal enkel zijn bladeren verliezen tijdens zeer strenge winters. De sterke en robuuste plant kan bijna overal geplaatst worden, zelfs aan de straatkant. Deze eigenschappen maakt de haagliguster de ideale vervanger van de Buxus. De haagliguster heeft diepgroene, ovale bladeren en groeit gemiddeld zo’n 30 cm per jaar. Door zijn redelijke snelle groei, is het belangrijk om de haagplant twee tot drie keer per jaar te snoeien. Als de haagplant in het voorjaar niet snoeit, zult u in de zomer witte bloemetjes in de haag krijgen. In de herfst groeien er besjes in de haagplant. Houd er rekening mee dat deze bloemetjes en besjes giftig zijn. Een variant op de klassieke haagliguster is de Liguster Ovalifolium Aureum. Deze haagplant heeft opvallende geelgroen gekleurde blaadjes.

 6. Gewone liguster (Ligustrum Vulgare Atrovirens)
  De gewone liguster heeft –in tegenstelling tot de haagliguster- relatief smalle en langgerekte bladeren. De gewone liguster is zeer geschikt als haagplant en kan prima worden ingezet als alternatief voor Buxus. De gewone liguster gedijt overal aangezien hij zowel van zon als van schaduw houdt. Qua grond heeft de gewone liguster het liefst een niet te natte en goed water doorlaatbare grond. De gewone liguster bloeit in de zomer. De binnenkant van de haagplant is minder dicht begroeid waardoor het de ideale plek is voor vogels om een nestje te bouwen. Hoewel de gewone liguster relatief snel groeit, vergt hij weinig onderhoud. Het is voldoende om de haagplant twee tot drie keer per jaar te snoeien. Door de haagplant regelmatig te snoeien, blijft hij mooi compact qua vorm. Ook de bloemen en besjes van de gewone liguster zijn giftig.

 7. Chinese kamperfoelie ( Lonicera)
  De Chinese kamperfoelie staat bekend om zijn kleine blaadjes. De struik groeit snel en vergt hierdoor vrij veel onderhoud. Zo moet de struik drie tot vier keer per jaar gesnoeid worden om zijn strakke, compacte vorm te behouden. Voordelen van de Chinese kamperfoelie is dat het een vrij goedkope struik is die een prima vervanger voor de Buxus vormt. Daarnaast groeit de struik bijna overal en krijgt onkruid geen kans. De Chinese kamperfoelie heeft een voorkeur voor een goed water doorlatende grond die wel vocht vasthoudt. De grond moet daarom het liefst een flinke dosis humus bevatten.

98% van de klanten beveelt ons aan

Tevreden klanten, daar doen we het allemaal voor! Zij geven ons gemiddeld een 8,8 en maar liefst 98% van onze klanten beveelt ons aan.

“Ter vervanging van de buxus heb ik de Ilex crenata Green Hedge aangeplant. De planten werden snel geleverd in een plantvriendelijke verpakking en zijn van uitstekende kwaliteit.”

E. Smorenburg

“Afgelopen jaar heb ik nog geprobeerd de buxusmot te bestrijden, maar helaas veel gedoe en geen resultaat. Nu staat er dankzij Buxusvervanger weer een schitterende, groene haag!”

K. Vernooij

“Samen met de buren hadden we een buxushaag staan. Deze was helemaal bruin en kaalgevreten. Daarom hebben we samen besloten om een  buxus vervanger aan te planten. Wij zijn er heel blij mee!”

D. van Rennes

Verschillende soorten vervanger voor buxus

De buxus was jarenlang een populaire haagsoort die in veel Nederlandse tuinen en erfscheidingen terug te vinden was. De buxus had als reputatie onverwoestbaar en makkelijk qua onderhoud te zijn. Helaas bleek de praktijk iets anders te zijn. De buxusrups, buxusmot en ander ongedierte tasten de buxus aan en zorgen voor een bruine, kaalgevreten haag. Precies om deze reden zijn wij ons gaan specialiseren in het ontwikkelen van een haag die op de buxus lijkt, makkelijk in onderhoud is en goed in vorm te snoeien is. Deze haagplanten zijn echter niet vatbaar voor de buxusziekte.

Alle soorten Ilex crenata zijn ideale buxus vervangers en goed voor het creëren van een sterke en groenblijvende haag. De haag kan zowel hoog als laag gehouden worden. Wij leveren dier soorten Ilex crenata, namelijk Ilex Crenata Green Hedge, Ilex Crenata Caroline Upright en Ilex Crenata Maximowicziana Kanehirae. De Ilex heeft een uitstraling die veel weg heeft van de buxus en is goed te snoeien in vorm of als haag. De Taxus Baccata, de Ligustrum Ovalifolium en de Portugese laurier zijn tevens populaire alternatieven. De Taxus Baccata is een mooie, dichte haag die makkelijk te snoeien is. De Ligustrum Ovalifolium heeft een klassieke uitstraling en ovaalvormige en vrij grote bladeren. Tot slot is de Portugese laurier klassiek, stijlvol en winterhard. De haagplant groeit goed op elke plek in en rondom uw tuin.

Buxus vervanger kwekerij

Geen bruine, kaalgevreten buxus meer met onze buxus vervangers. Al meer dan 20 jaar zijn wij gespecialiseerd in het weken van haagplanten.

Reken voorgoed af met de buxusmot en buxusrups met alternatief voor buxus

De buxus stond lange tijd bekend als een makkelijke, sterke en populaire plant die een goede beschutting biedt. Helaas heeft de buxus ook één groot nadeel: de plant wordt namelijk geplaagd door schimmels zoals de cylindrocladium buxicola en volutella buxi. Daarnaast komen de buxusmot en de buxusrups voor in de buxus. De buxusmot is een insect dat van oorsprong uit Azië komt. De laatste jaren heeft de buxusmot zich echter ook wijdverspreid door Europa. De buxusmot is een sterk insect dat zich zeer makkelijk verspreidt, waardoor hij op grote schaal buxussen kan aantasten. Omdat de buxusmot een kale en bruine haag veroorzaakt, zoeken veel mensen naar een buxus vervanger. Een haag met dezelfde voordelen en uitstraling als de buxus, maar zonder dit vervelende ongedierte. De buxusvervangers uit onze kwekerij kenmerken zich door hun iconische uitstraling, het feit dat ze het hele jaar door groen blijven én zijn niet vatbaar voor de buxusmot.

Met een alternatief voor buxus rekent u voorgoed af met de buxusmot en buxusrups. U geeft uw tuin een frisse uitstraling én geniet het hele jaar door van een mooie, groene haag. Een ander belangrijk voordeel is dat de buxusvervanger goed tegen droogte kan. Met de hete zomers die we afgelopen jaar hebben gehad, is dit absoluut een pluspunt. Tot slot zijn de buxusvervangers makkelijk te onderhouden en in vorm te snoeien.