Het is momenteel een uitstekende tijd om buxus vervangers aan te planten. Bestel snel online!

Zoek
Klantbeoordeling 9.4
4.7/5

Wilt u zelf Ilex crenata stekken? Met onze handige tips lukt dit!

Ontwerp zonder titel (7)

Stappenplan om de Ilex crenata vermeerderen:

  • Vul (schone) potten met zaai- en stekgrond en zet deze klaar
  • Knip de jonge scheuten van de plant op zo’n 15 tot 20 cm af
  • Verwijder de onderste bladeren
  • Zet de stekjes van de Ilex in de potten
  • Plaats plastic folie over de potten
  • Zet de stekjes op een beschutte plek met voldoende lichtinval
  • Bewater de stekjes voldoende, zonder dat de grond te vochtig of te droog wordt

Welke aanplantgrond voor de Ilex?

Een goede bodemconditie is cruciaal als u uw Ilex crenata optimaal wilt laten groeien. Kies bij voorkeur voor speciale grond voor de Ilex crenata, zoals Florentus bodemverbeteraar. De plant zal hier goed op groeien. Deze aanplantgrond is bovendien zeer geschikt voor andere heesters en tuinplanten.

Knip de topscheuten

De topscheuten knippen doet u door allereerst te onderzoeken op welke plek de meeste jonge scheuten zijn gegroeid. Knip deze topscheuten vervolgens zo’n 15 tot 20 cm af. Gebruik voor het knippen altijd een scherpe en schone snoeischaar. Zo voorkomt u beschadigingen aan uw Ilex crenata.

Zet de Ilex crenata in zaaipotten

Zaaipotten zijn uitermate geschikt om de stekjes van de Ilex crenata in te plaatsen. Zet de potten in een kas of in de vensterbank. Hier hebben de stekjes voldoende beschutting, maar kunnen ze wel genieten van voldoende lichtinval. Heeft u geen kas? Plaats dan wat folie over de pot. Op deze wijze creëert u hetzelfde effect.

Bevochtig de stekjes

Het is belangrijk om de stekjes niet te veel water te geven. De aarde kan gaan schimmelen als deze te vochtig is. De stekjes kunnen echter uitdrogen als de aarde te droog is. Voorkom dus een te natte of te droge grond door de grond regelmatig te checken en te bevochtigen met een plantenspuit.

Makkelijk vermeerderen van de Ilex crenata

De Ilex wordt vaak gezien als de perfecte vervanger van de Buxus. Alleen van dichtbij ziet u immers het verschil tussen beide haagplanten. In tegenstelling tot de Buxus is de Ilex echter niet vatbaar voor schimmels en ongedierte, iets waar de Buxus al enkele jaren flink onder lijdt. De Ilex wordt om deze reden steeds populairder. U kunt uw Ilex het beste in het najaar beginnen te stekken. Zoek hiervoor eerst de jonge scheuten uit en snoei deze zo’n 15 tot 20 cm korter. Van de onderste scheutjes verwijdert u de blaadjes (net zoals bij snijbloemen). Plaats de stekjes vervolgens in schone potten die zijn gevuld met speciale stek- en zaaigrond. U koopt deze aanplantgrond bij het tuincentrum of een bouwmarkt.

Plaats de Ilex crenata stekjes op een beschutte plek

U kunt de stekjes van de Ilex crenata het beste plaatsen op een beschutte, lichte plaats. Houd de grond vochtig, maar voorkom dat de aarde te nat wordt. De aarde kan hierdoor namelijk gaan schimmelen. Help de wortelvorming op gang door de pot af te dekken met plastic folie. Uiteraard is het ook dan belangrijk dat u de aarde vochtig houdt. Dit kan eenvoudig met een plantenspuit. Is de stek voldoende gegroeid en heeft hij wortels? Dan kan de Ilex crenata in het voorjaar in de tuin worden overgepoot. Met behulp van onze tips zult u zien dat het absoluut niet moeilijk is om thuis de Ilex crenata te stekken. Wij wensen u veel succes!

Facebook
Twitter
Pinterest

De beste buxus vervangers

Vervang de kaalgevreten, bruine buxus met een haagplant die niet vatbaar is voor de buxusmot en buxusrups.