Het is momenteel een uitstekende tijd om buxus vervangers aan te planten. Bestel snel online!

Zoek
Klantbeoordeling 9.4
4.7/5

Wat is de Buxus en welke soorten zijn er?

buxusvervanger-soorten

De Buxus valt onder de plantensoort Buxaceae. Deze plantensoort kenmerkt zich door zijn relatief trage groei. De Buxaceae heeft de voorkeur voor een droge standplaats met een luchtige bodem met een kalkrijke grond.

De Buxus staat bekend onder verschillende namen zoals de buksboom, Europese Buxus, bosseboom en het palmboompje. De Buxus heeft echter niets te maken met de palmboom. De Buxus heeft deze naam waarschijnlijk gekregen omdat de plant vaak op Palmzondag gebruikt werd in de Katholieke kerk. Zo werd de palmtak vervangen door een buxustakje (wat aanzienlijk sterker is) tijdens de misviering.

Welke Buxus is geschikt als haagplant?

In de tuin wordt meestal gekozen voor de Buxus Sempervirens. Deze struikjes zijn perfect als men een lage haag wilt creëren. De struikjes groeien bovendien compact dicht en hebben een luxueuze uitstraling. De Buxus Sempervirens is winterhard en groeit gemiddeld 15 cm per jaar. Als u informatie vindt over de Buxus, gaat het over het algemeen over de Buxus Sempervirens.

Een andere Buxus soort die wel eens in tuinen of erfafscheidingen geplant wordt is de Buxus Balearica (ook wel Randpalm genoemd). De plant komt veel voor rond de Middellandse Zee, maar is ook goed bestand tegen het Nederlandse klimaat. De Buxus Balearica heeft iets grotere bladeren dan de Buxus Sempervirens. De Buxus Balearica groeit gemiddeld 20 cm per jaar.

Wilt u graag een Buxus planten? Kies dan voor de Buxus Sempervirens. Deze Buxus soort kan als haag en als solitaire plant geplant worden. De Buxus Sempervirens kan makkelijk in vorm gesnoeid worden, maar u kunt ook complete Buxuswolken kopen. Het enige nadeel van de Buxus is dat u last kunt krijgen van de buxusrups. Veel mensen kiezen daarom voor een alternatief, zoals de Ilex crenata Green Hedge. De Ilex crenata Green Hedge lijkt qua uitstraling erg op de Buxus, maar is niet vatbaar voor de buxusrups en ander ongedierte.

Buxus in de natuur

De Buxus Sempervirens is de meest voorkomende Buxus in Europa en groeit op sommige plaatsen zelfs in het wild. Met name in warmere delen waar een zeeklimaat heerst kan men de Buxus Sempervirens in de natuur tegenkomen.

De Buxus Balearica verwijst naar de Balearen (Mallorca). De Buxus soort komt hier in de natuur voor. Daarnaast kan men de Buxus Balearica tegenkomen in Andalusië, Sardinië en Noord-Afrika. De plant groeit vaak op de noordflanken van heuvels omdat daar de hitte enigszins vermeden wordt.

Ook in Azië vinden we diverse Buxus soorten terug, zowel in de natuur als in tuinen. Onder andere de Buxus Harlandii, Buxus Japonica, Buxus Microphylla en Buxus Bodinieri groeien in bepaalde delen van Azië. De Buxus Colchica groeit met name in Turkije, Azerbeidzjan en Rusland.

Onbekend aantal Buxus soorten

Het aantal soorten Buxus planten wordt geschat tussen de 30 en de 90 varianten. Wat hierbij opvalt is dat het lastig is om de verschillende soorten te beschrijven. Zo kan een Buxus soort voorkomen in verschillende afmetingen en vormen. Waarschijnlijk is hierdoor dezelfde Buxus soort onder verschillende benamingen gepubliceerd. Het precieze aantal Buxus soorten is om deze reden onbekend.

Ilex crenata Green Hedge

Hoewel de Buxus een geliefde haagplant is, raden wij u de Ilex crenata Green Hedge, de ideale buxus vervanger aan. Deze plant vertoont veel overeenkomsten met de Buxus, maar is niet vatbaar voor de buxusrups. De Ilex crenata is bovendien makkelijk te snoeien en te onderhouden.

Bij Buxusvervanger.nl kunt u direct een Ilex crenata Green Hedge kopen. U heeft hierbij de keuze uit verschillende hoogtes. Wij staan garant voor een kwalitatieve kweek in onze kwekerij (gevestigd in Lunteren). Zo weet u zeker dat u kiest voor een gezonde, sterke en mooie plant.

Facebook
Twitter
Pinterest

De beste buxus vervangers

Vervang de kaalgevreten, bruine buxus met een haagplant die niet vatbaar is voor de buxusmot en buxusrups.