Het is momenteel een uitstekende tijd om buxus vervangers aan te planten. Bestel snel online!

Zoek
Klantbeoordeling 9.4
4.7/5

Hoe een buxus verwijderen? Doe uw voordeel met deze tips

hoe-buxus-verwijderen

De buxus was in ons land jarenlang een populaire struik. Deze heester werd veel gebruikt als lage haag of als omgrenzing van een bloemenperk. De laatste jaren heeft de buxus veel te lijden gehad van de buxusmot en van buxusschimmels. Soms ontkomt u er niet aan om de buxus te vervangen. Hierbij kunt u opnieuw kiezen voor een buxus vervanger, zoals de Ilex Crenata Green Hedge, Ilex crenata Caroline Upright, Ilex maximowicziana Kanehirae, Portugese laurier of de Euonymus japonicus ‘Green Spire’. Ook de inheemse vogelkers en de struikkamperfoelie zijn goede alternatieven. Voordat het zover is, is het belangrijk dat u de beschadigde buxus verwijdert. Met deze tips haalt u de buxus eenvoudig uit de grond.

Het juiste moment om een buxus te verwijderen

Kies een goede dag uit voor het verwijderen van de buxus waarbij de temperatuur niet te hoog is. Zo voorkomt u dat u een behoorlijke inspanning moet leveren op een warme dag. Woont u in een gebied met een kleiboden, dan kiest u een moment dat de grond vochtig is, omdat deze dan beter te bewerken is. Woont u op zandgrond, dan is het juist aan te raden om aan de slag te gaan als de grond droog is. Let erop dat er geen vogelnesten in uw buxushaag zitten. Is dit wel het geval, dan wacht u tot de vogels zijn uitgebroed of u verplaatst de nesten zorgvuldig naar een andere plek.

Welk materiaal heeft u nodig?

Het kiezen van het juiste gereedschap maakt het een stuk makkelijker om uw buxus te verwijderen. Gebruik een spade en daarnaast een takkenschaar en een heggenschaar. Ga van tevoren na of de gereedschappen nog scherp genoeg zijn. Ook een hakbijl of grove zaag kan goed van pas komen.

Aan de slag met snoeiwerk

Voordat u de buxus verwijdert, snoeit u de buxus terug zodat u beter bij de wortels kunt. Een hoge buxus knipt u terug tot een hoogte van ongeveer een halve meter. Hiervoor gebruikt u een takkenschaar. Daarna snoeit u met behulp van een heggenschaar de zijkanten van de haag zo kort mogelijk af.

Doorsteken en verwijderen van de wortels

U steekt de wortels door op 20 tot 30 centimeter van de stam af. U steekt hierna schuin onder de plant en wrikt op en neer. Daarna kunt u de plant eenvoudig uit de grond te halen en verwijdert u ook de achtergebleven wortels.

Facebook
Twitter
Pinterest

De beste buxus vervangers

Vervang de kaalgevreten, bruine buxus met een haagplant die niet vatbaar is voor de buxusmot en buxusrups.