De Buxus is al eeuwenlang een veelgebruikte en geliefde plant binnen de tuinarchitectuur. De geschiedenis van de Buxus is in veel opzichten verbonden aan de geschiedenis van de vormsnoei. In de Romeinse tijd werd de plant namelijk al in opvallende vormen gesnoeid. Daarnaast komt de Buxus terug in de klassieke mythologie. Hier staat de plant symbool voor eeuwigheid. De Buxus is namelijk een plant die het hele jaar door een groene kleur behoudt.
Palmpasen
In Nederland wordt de Buxus ook wel “palmboompje” genoemd. Deze bijnaam is echter misleidend omdat de Buxus niets met de palmboom te maken heeft. De bijnaam heeft de Buxus dan ook gekregen naar aanleiding van Palmpasen. Op Palmzondag (de laatste zondag van de vastenperiode en de zondag voor Pasen) gebruikten Katholieken palmtakken tijdens de Heilige Mis. De palmtakken werden tijdens de mis ingezegend met wijwater. Tegenwoordig worden palmtakken in Noordelijke streken vaak vervangen door Buxus takken.
Hard hout
De Buxus Sempervirens is beroemd vanwege haar harde hout. Het hout is hierdoor veelzijdig toepasbaar en wordt onder andere gebruikt voor het maken van schrijftabletten, rozenkransen, bestek en schaakfiguren. Ook muziekinstrumenten –zoals blaasinstrumenten- werden vroeger veel gemaakt van Buxus hout.
Medicinale werking
In de 10e tot de 16e eeuw werd de Buxus veel gebruikt als medicijn. Zo werd de Buxus gebruikt om schurft, jicht en griep te bestrijden. Ook werd de plant geadviseerd als haargroeimiddel. In Frankrijk gebruikten men het sap van de Buxus bladeren onder andere tegen buikpijn en kiespijn. In Engeland gebruikt men vandaag de dag nog altijd de Buxus om parasieten bij paarden te behandelen. Een handvol bladeren van de Buxus wordt gemengd met hooi en zorgt er voor dat parasieten worden uitgeroeid.
Populaire haagsoort in Nederlandse tuinen
De buxus is een populaire haag die in veel Nederlandse tuinen te vinden is. Jarenlang had de Buxus de reputatie om onverwoestbaar te zijn. Helaas blijkt in de praktijk dat de buxusmot en de buxusrups de buxus aantasten. Een kaalgevreten en bruine haag is hiervan het gevolg. Om deze reden is er steeds meer vraag naar een vervanger van de Buxus. Er zijn een aantal alternatieven die veel uiterlijke overeenkomsten tonen met de Buxus. Voorbeelden hiervan zijn de Taxus Baccata, Portugese Laurier, Green Spire en de Ilex Crenata Green Hedge, Ilex Crenata Caroline Upright en de Ilex Crenata Maximowicziana Kanehirae. Het grote voordeel van deze alternatieven is dat ze niet vatbaar zijn voor de buxusmot en buxusrups.