Het is momenteel een uitstekende tijd om buxus vervangers aan te planten. Bestel snel online!

Zoek
Klantbeoordeling 9.4
4.7/5

Creëer een border met een buxus vervanger

Creëer een border met een buxus vervanger

Een border maakt van uw tuin een harmonieus geheel en een mooie blikvanger. Wilt u een border aanplanten? Bedenk dan hoe groot deze mag zijn, welke vorm u wilt én welke planten u erin wilt zitten.

Wat is een border?

Een border is een strook grond met planten erin. De strook – die zowel in de voortuin als de achtertuin kan staan – is vaak zo’n twee tot vier meter diep. Het is ook leuk om de border wat hoger dan de rest van de tuin te maken of creëer een heg. Vroeger werd de Buxus vaak in borders geplaatst, maar tegenwoordig kiezen we liever voor een buxus vervanger, die geen last heeft van de buxusmot. Voorbeelden hiervan zijn onder andere de Portugese Laurier, Japanse Hulst, Venijnboom en Euonymus Japonicus.

Hoe maakt u een border met buxus vervangers?

Voordat u Buxus vervangers gaat aanplanten, is het belangrijk om na te denken over hoe de border er uit moet komen te zien. Veel mensen kiezen voor een rechthoekige vorm, maar ook een ovale of ronde border kan erg speels en modern staan. Plaats de buxus vervangers bij voorkeur in de halfschaduw. 

Hoe bouwt u een border?

Een border aanplanten doet u met zo’n zes planten per vierkante meter. Zorg voor een paar eyecatchers en een aantal begeleidende planten. Planten in felle kleuren trekken vlinders en bijen aan. Wissel eventueel per seizoen af qua bloeiende planten. Zo ziet de tuin er altijd gezellig uit.

Wat zijn vulplanten?

Vulplanten gebruikt u om de achterzijde van de border op te vullen. De vulplanten mogen wat kleiner zijn. Combineer vulplanten met structuurplanten (planten met een duidelijke vorm) en eyecatchers (bloeiende planten in felle kleuren). Wissel eventueel af met een aantal winterharde en kruidachtige planten.

Top vier buxus vervangers voor in borders

Vroeger was de Buxus een geliefde plant voor in de border. Vanwege de buxusmot en ander ongedierte, kiezen we tegenwoordig liever voor een buxus vervanger. Er zijn verschillende haagplanten geschikt voor in de border. Hieronder vindt u een overzicht van de top vier buxus vervangers voor in borders.

Japanse Kardinaalsmuts: De Japanse Kardinaalsmuts Green Spire (ook wel Green Spire en Euonymus Japonicus genoemd) is groen en winterhard. U herkent deze haagplant aan zijn glimmende, gekartelde bladeren met een mooie donkergroene kleur en opgaande groei.

Ilex Crenata: De Ilex Crenata (ook wel Japanse Hulst genoemd) lijkt qua uiterlijk sterk op de Buxus. De Ilex Crenata is echter niet vatbaar voor ongedierte zoals de buxusmot. Qua Ilex Crenata heeft u de keuze uit drie soorten: de Green Hedge, Caroline Upright en Maximiwicziana.

Portugese Laurier: De Portugese Laurier (Prunus lusitanica Angustifolia) is zeer geschikt als u een volle border wilt creëren. De dikke en donkergroene bladeren lijken leerachtig en zijn zeer goed bestand tegen verschillende weersomstandigheden.

Taxus Baccata: De Taxus Baccata (Venijnboom) lijkt in vergelijking met de andere Buxus vervangers het minst op de Buxus. Toch biedt de Taxus Baccata verschillende voordelen. Zo is de Buxus vervanger makkelijk te snoeien en groeit hij goed op elke ondergrond (mits de ondergrond niet te vochtig is). U kunt met de Venijnboom eenvoudig een strakke omlijning rond uw border maken.

Facebook
Twitter
Pinterest

De beste buxus vervangers

Vervang de kaalgevreten, bruine buxus met een haagplant die niet vatbaar is voor de buxusmot en buxusrups.