Het is momenteel een uitstekende tijd om buxus vervangers aan te planten. Bestel snel online!

Zoek
Klantbeoordeling 9.4
4.7/5

Buxusmot en buxusrups herkennen en bestrijden

buxusmot-buxusziekte-buxushaag

Zoals waarschijnlijk bekend ondervindt de buxus veel hinder van de buxusmot en de buxusrups. Wanneer de blaadjes aangevreten zijn en de takken kaal van uw buxus weet u eigenlijk wel hoe laat het is: de mot of rups heeft zijn opwachting gemaakt. Om er zeker van te zijn dat dit de oorzaak is van het treurige uiterlijk van de buxus leggen we u in deze blog uit wat de kenmerken zijn en hoe de buxus eventueel is te redden. Sinds 2011 heeft de buxusmot zijn intrede in Nederland gedaan en is jaarlijks een plaag voor vele buxusplanten. Daarvoor kwam het beestje eigenlijk alleen maar voor in het verre oosten zoals China, Korea en Japan.

Wat is een buxusmot en een buxusrups?

De buxusrups is de larve van de buxusmot. De mot leeft maar zo’n 8 dagen maar kan in die tijd wel 800 eitjes leggen. Deze eitjes vormen de rupsen: de boosdoeners die uw buxus helemaal kaal vreten. Wanneer u samengeklonterde eitjes ziet, meestal onderop de buxusblaadjes, is het goed die direct weg te knippen. Scheelt al snel een heleboel aankomende buxusrupsen. Jonge rupsen hebben eerst een gele kleur met bruine strepen. Later krijgen ze een zwarte kop en een groen lichaam vergezeld van strepen en stippen. De buxusrupsen zijn enorme veelvraten en eten hun buik rond aan de gehele buxus. Na een aantal weken wordt de rups een pop en komt na ongeveer een maand als buxusmot tevoorschijn. De buxusrups is het meest actief in de maanden augustus en september. De enige natuurlijk vijanden die ze kennen zijn vogels.

De buxus herstellen

Ook al is de buxus helemaal kaal gevreten, dat wil niet zeggen dat deze dood is. Er bestaat een grote kans dat de buxus zichzelf herstelt. Maar voorkomen is beter dan genezen, dus controleer de buxus vooraf regelmatig op de aanwezigheid van eitjes en rupsen. Knip blaadjes met eitjes weg, verwijder handmatig de buxusrups of schud aan de buxus. De afgevallen rupsen kunnen afgevoerd worden in een afgesloten afvalzak. Het blad bestuiven met lavameel of het plaatsen van aaltjes kan ook helpen in de bestrijding. Is dit alles teveel werk of te kostbaar? Geen nood, in onze webshop vindt u veel buxus vervangers!

Facebook
Twitter
Pinterest

De beste buxus vervangers

Vervang de kaalgevreten, bruine buxus met een haagplant die niet vatbaar is voor de buxusmot en buxusrups.