Het is momenteel een uitstekende tijd om buxus vervangers aan te planten. Bestel snel online!

Zoek
Klantbeoordeling 9.4
4.7/5

Algemene tips voor het snoeien van uw buxusvervanger

ilex-crenata-onderhouden-verzorgen

Het snoeien van uw haag is erg belangrijk. Op deze manier zorgt u er namelijk voor dat uw haag compact, gezond, vol en mooi blijft. In dit blogbericht vertellen we u graag meer over de algemene werkwijze voor het snoeien van uw haag. Daarnaast komen tips voor het snoeien van verschillende buxusvervangers – van de Ilex Crenata Green Hedge tot aan de Euonymus japonicus, Taxus en Portugese Laurier – aan bod.

Snoeien met behulp van de volgende algemene richtlijnen:

Er zijn een aantal algemene richtlijnen voor het snoeien van alle haagplanten. Houd deze in gedachte als u uw haag wilt voorzien van een professionele snoeibeurt.

 1. Maak gebruik van een scherpe snoeischaar
  Een goed begin is het halve werk. Maak daarom altijd gebruik van een schone én scherpe snoeischaar. Het is belangrijk dat de heggenschaar schoon is zodat u de afgeknipte delen van uw haag niet kunt vervuilen met bacteriën die aan de schaar zouden kunnen zitten. De scherpte is van belang omdat u hiermee de kans op beschadigingen van de haag vermindert. Beschadigingen hebben tijd nodig om te herstellen en zorgen voor een minder mooi aanzicht.
  U kunt zelf bepalen of u uw haag snoeit met een elektrische of een handmatige heggenschaar. Een elektrische heggenschaar heeft als voordeel dat u sneller kunt werken. Met een handmatige heggenschaar kunt u echter nauwkeuriger werken en voorkomt u dat u bladeren doorknipt of beschadigt.
 1. Snoei de bovenkant smaller dan de onderkant
  Een belangrijke richtlijn om in acht te houden is dat de bovenkant van uw haag ongeveer 5 tot 10 centimeter smaller gesnoeid moet worden dan de onderkant. Op deze manier kan het zonlicht ook het onderste gedeelte van uw haag optimaal bereiken. Houd eventueel een lichte kegelvorm aan.
  Uiteraard kunt u de bovenkant van uw haag ook verder terugsnoeien. Werk bij voorkeur altijd van boven naar beneden. Vindt u het lastig om een rechte scheerlijn te creëren? Span dan een touwtje langs de haag als hulpmiddel.
 1. Snoei rigoureus terug tot op het kale hout
  Wilt u uw haag van een rigoureuze snoeibeurt voorzien? Dan is het goed om te weten dat niet alle haagplanten terugsnoei tot op het kale hout overleven. Houd als richtlijn aan dat wintergroene hagen niet teruggesnoeid mogen worden tot op het kale hout. Enkel de Taxus is een uitzondering op deze regel. Verderop in dit artikel vindt u meer informatie over de juiste snoeiprocedure per haagplant.
 2. Snoei enkel tijdens de juiste weersomstandigheden
  Het beste moment om uw haag voor het eerst te snoeien is rond het voorjaar. Denk hierbij in de periode tussen mei en half juni. In het najaar kunt u uw haag een tweede snoeibeurt geven. Voor specifieke snoeitips per haagplant verwijzen we u graag naar verderop in dit artikel. Als algemene richtlijn kunt u rekening houden met het feit dat snoeien in de volle zon geen goed idee is. Gesnoeide takken zijn namelijk extra kwetsbaar. De kans is hierdoor groter dat de takken verbranden en uiteindelijk afsterven als u snoeit op een zonnige dag. Snoei daarom liever op een bewolkte dag. Ook snoeien als het vriest of vlak voordat vorst voorspelt wordt is niet aan te raden. De vorst kan de snoeiwonden namelijk aantasten. Raadpleeg daarom de weersverwachtingen en stel een snoeibeurt uit als er binnen 3 dagen vorst verwacht wordt.

Koop een een buxus vervanger bij onze kwekerij

Komen deze tips helaas te laat en is uw haag niet meer te redden? Of bent u op zoek naar een nieuwe haagplant om een erfafscheiding mee te creëren? Bij ons bent u aan het juiste adres voor een mooie vervanger van de Buxus. Wij hebben een ruime variatie haagplanten in verschillende hoogtes op voorraad. Wij bieden u (indien gewenst) een inplantservice met 3 maanden hergroeigarantie. Zo weet u zeker dat u een gezonde en volle haag krijgt! Kijk rustig rond op onze website of neem direct contact met ons op als u een vraag heeft of persoonlijk advies wilt.

Facebook
Twitter
Pinterest

De beste buxus vervangers

Vervang de kaalgevreten, bruine buxus met een haagplant die niet vatbaar is voor de buxusmot en buxusrups.